همه ما انسانها برای پیشرفت و لذت بردن از زندگی، نیاز داریم تا با همنوعانمان ارتباط بگیریم. پس یکی از هنرهای زندگی برای انسان امروزی، شامل یادگیری مهارتهای ارتباطی میشود.
مهارتهای ارتباطی دستهای از مهارتها هستند که میتوانند به ما کمک کنند تا به صورت کاملاً اصولی با همنوعانمان همراهی مناسبی داشته باشیم تا بتوانیم به رشد و پیشرفت برسیم.
به گفته متخصصان، کسب برخی مهارتها برای زندگی در دنیای امروز برای همه انسانها ضروری میباشد. دقیقاً به همین دلیل است که ما در این محتوا تلاش کردیم به صورت تخصصی برای شما در رابطه با ماهیت مهارتهای ارتباطی صحبت کنیم.
اگر شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه هستید، حتماً با ما تا انتهای این محتوا بمانید.
مهارتهای ارتباطی چیست؟
مهارتهای ارتباطی شامل مهارتهایی میشوند که میتوانند به ما کمک کنند تا به صورت هدفمند اطلاعات و خدماتی را به سایر انسانها انتقال دهیم یا اطلاعات و خدماتی را از آنها بگیریم.
به طور کلی، مجموعهای از این مهارتها، در بیشتر شدن کیفیت زندگی و بهبود فعالیت ما در زمینههای تحصیلی، کاری و… تاثیر زیادی دارند. به طور کلی، این مهارتها میتوانند به ما کمک کنند تا کیفیت زندگی خود را بالا ببریم و رضایت بیشتری از این حس و حال و ارتباط داشته باشیم.
علاوه بر پیشرفت در زندگی، ما انسانها به صورت روانشناختی نیز نیاز داریم تا ارتباط سازندهای با همنوعانمان داشته باشیم تا بتوانیم از طریق این ارتباط، احساسات، نیازها و خواستههای خودمان را برطرف سازیم.

بررسی انواع مهارتهای ارتباطی
بعد از صحبت در رابطه با ماهیت مهارتهای ارتباطی، اجازه دهید برای شما بگوییم که این مهارتها شامل چه مواردی میشوند و ما چگونه میتوانیم با کسب اطلاعات در رابطه با انواع این مهارتها، راحتتر خودمان را به شخصیتی تبدیل کنیم که ارتباط ایدهآلی با سایر همنوعانش دارد. بیایید در ادامه دستهبندیهای متفاوت این مهارتها را مورد بررسی قرار دهیم.
مهارت دوستی
یکی از سادهترین ولی مهمترین زیر شاخههایی که میتواند در زمینه مهارتهای ارتباطی مورد بررسی قرار بگیرد، مهارت دوستی میباشد. مهارت دوستی به ما کمک میکند تا امکان این را داشته باشیم که با همنوعانمان یک ارتباط دوستانه و راحت بسازیم. با این اقدام در واقع میتوانیم در روزهای سخت و حتی روزهای خوب خود، همراهانی داشته باشیم و زندگی برای ما لذتبخشتر شود.
مهارت گوش دادن
گوش دادن از دیگر مهارتهایی است که میتواند در دسته مهارتهای ارتباطی قرار بگیرد. گوش دادن به ما کمک میکنند پذیرای ایدهها، نظرات یاد درد و دلهای طرف مقابلمان باشیم. این موضوع میتواند یک شخصیت مناسب از ما در ذهنها فرد بسازد. علاوه بر این موضوع، با گوش دادن ما مطالب بسیار زیادی را یاد میگیریم.
به طور کلی مهارت گوش دادن قابلیتی است که میتواند به شما کمک کند تا هم ذهن خود را به صورت کاملاً درست و اصولی شکل دهید، هم امکان استفاده از دادههای موجود را داشته باشید و هم بتوانید یک ارتباط مناسب با همنوعان خود در زندگی بسازید.
شناخت زبان بدن
شاید این نکته کمی عجیب باشد، اما شناخت زبان بدن از دیگر مواردی است که میتواند در دسته مهارتهای ارتباطی قرار بگیرد. در ابتدا قاعدتاً گوش دادن به طرف مقابل و کلمات و جملاتی که به کار میبرد، میتواند در شکل دهی نهایی مهارتهای ارتباطی به شما کمک کند، اما این زبان بدن است که میتواند سیگنالها بر اساس واقعیت را به شما انتقال دهد.
شما با یادگیری درست این مهارت هم میتوانید رفتار طرف مقابل را مورد بررسی قرار دهید و هم امکان این را دارید که خودتان میزان تاثیرگذاری کلام را تا حد بسیار زیادی بهبود ببخشید. به طور کلی هر کدام از این موارد و فاکتورها، میتوانند به نحوی به پیشرفت شما در زمینه برقراری ارتباط درست کمک شایانی کنند.
اعتماد به نفس
یکی از مهمترین مهارتهای ارتباطی میان ما انسانها، مهارت اعتماد به نفس است. شما باید تمام تلاشتان را بکنید تا با یادگیری و اجرای برخی اقدامات و تمرینهای مربوطه، به انسان با اعتماد به نفسی تبدیل شوید. داشتن اعتماد به نفس تنها به گفتن این جمله که “من به اندازه کافی به خود اعتماد دارم” خلاصه نمیشود.
رفتار شما، سبک زندگیتان، خطمشیهای شما و تمامی اهدافتان باید طوری پایه ریزی شده باشند که به طور کامل نشان بدهند که شما به عقیدههای خود اعتقاد قلبی دارید و تمام رفتارهایتان را بر اساس همین عقیده ها میچینید.
به طور کلی، داشتن اعتماد به نفس علاوه بر این که احساس خوبی در شما ایجاد میکند، میتواند میزان تأثیرگذاری کلام و رفتار شما در ذهن مخاطبینتان را نیز افزایش دهد.
برای مثال، مدیری که اعتماد به نفس خوبی دارد، مدیری است که میتواند کارمندانش را به سمت پیشرفت هدایت کند. از طرف دیگر، به طور کلی کارمندان از مدیرانی که اعتماد به نفس بیشتری دارند، راحتتر تبعیت میکنند زیرا این مدیران پشتیبانی خوبی از کارمندانشان خواهند داشت.

نبود مهارتهای ارتباطی چه مشکلاتی را به وجود میآورد؟
بعد از کسب اطلاعات کاربردی و مناسب در رابطه با برخی از مهمترین مهارتهایی که میتوانند در لیست مهارتهای ارتباطی قرار بگیرند، اجازه دهید برای شما بگوییم که مشکلاتی که ناشی از کمبود این مهارتها هستند شامل چه مواردی میشوند.
عدم توانایی گرفتن حق و حقوق در جامعه امروزی: یکی از مهمترین مشکلاتی که در پی نداشتن مهارتهای ارتباطی به وجود میآید، عدم توانایی در گرفتن حقوق است. مادامی که شما توانایی برقراری ارتباط با همنوعان خود را نداشته باشید، نمیتوانید آنها را قانع کنید که رفتارشان اشتباه است و حقی از شما در حال ضایع شدن میباشد.
تنهایی و انزوا: در شرایطی که ما امکان این را نداشته باشیم و نتوانیم از مهارتهای ارتباطی به درستی استفاده کنیم، آرام آرام تنها میشویم. همین تنهایی باعث منزوی شدن ما میشود.
دور شدن از فعالیتهای اجتماعی: در دنیای امروز، فعالیت اجتماعی فعالیتهایی هستند که میتوانند تا حد بسیار زیادی زندگی ما را شکل بدهند و به ما کمک کند تا برخی مهارتهای مهم در زندگی امروزی را یاد بگیریم. پس، دور شدن از جمعهای دوستانه، خانوادگی یا کاری، به شدت مخرب است.
افسردگی و سرخوردگی: قاعدتاً هنگامی که ما نتوانیم با همنوعان به درستی ارتباط برقرار کنیم، دچار حس سرخوردگی و افسردگی خواهیم شد.

جمع بندی
به طور کلی، مهارتهای ارتباطی مهارتهای ضروری هستند. به واسطه همین فاکتور، کسب اطلاعات در رابطه با این مهارتها و تلاش برای یادگیری آنها، برای همه انسانها ضرورت دارد. اگر شما نیز به دنبال زندگی بهتر هستید و میخواهید که در زندگی خود پیشرفت داشته باشید، سعی کنید این مهارتها را به خوبی یاد بگیرید.